Infarom Publishing

Specificatii tehnice

 
  contact | ajutor | servicii | index  
   
 
Meniu  
Instructiuni autori
Resurse  
Etapele publicarii  
Moduri de publicare  
Tarife si comisioane  
Trimiteti materialul  
Proiecte  

    Pentru ca manuscrisul sau fisierele finale ale cartii dvs. sa poata intra in productie, acestea trebuie sa respecte cateva caracteristici tehnice; pentru pubicarea POD, toate aceste cerinte, precum si optiunile posibile privind formatul final al cartii sunt descrise detaliat in Manualul de operare POD pe care il primiti dupa inregistrare. In aceasta sectiune, prezentam specificatiile tehnice de baza, impreuna cu recomandari privind crearea fisierelor.

   Pentru realizarea manuscrisului, recomandam folosirea editorului Microsoft Word 2000 sau superior, care permite o conversie ulterioara PDF de calitate. Manuscrisele pentru publicarea prin editura se trimit obligatoriu in format DOC pentru verificarea corectiva sau PDF ca fisier final. Pentru publicarea in regie proprie, este acceptat formatul PDF.

   Pentru realizarea copertii (POD sau regie proprie), recomandam folosirea editorului de imagini Adobe Photoshop 6 sau superior. 

   Fisierul final al blocului cartii

   Dimensiuni exterioare (format):
   Pentru tiparirea locala (digtal/offset) se admit formaturile A5, 6 x 9 inci si A4.
   Pentru tiparirea POD prin aggregatorul extern, formaturile admise uzitate pe scara larga la cartile standard sunt (in inci): 5 x 8; 5,83 x 8,26; 5,5 x 8,5; 6 x 9; 6,14 x 9,21; 7 x 10; 8,25 x 11; 8,268 x 11,693. Recomandam folosirea formatului 6 x 9 sau 5 x 8 pentru carti intre 100 - 400 pagini. Pentru cartile color, sunt acceptate doar formaturile 5,5 x 8,5; 7 x 10; 8 x 10; 8,5 x 8,5 si 8,5 x 11. 

   Margini: Minimum 0,50 inci pe toate cele patru laturi. Recomandam margini de 1,5 - 2 cm. Fisierul trebuie sa aiba paginile centrate stanga-dreapta si sus-jos.

   Structura continutului:
   Documentul trebuie sa aiba o pagina de titlu (titlu, autor) - recomandabil pagina 1, o pagina de copyright (in care se inscrie ISBN-ul, descrierea CIP, eventual alte descrieri standardizate si datele de contact ale editurii si/sau autorului) - recomandabil pagina 2, un cuprins (optional in cazul cartilor de beletristica) - recomandabil incepand din pagina 3, o pagina de bibliografie (optionala) - recomandabil penultima pagina; recomandam inceperea unui capitol nou pe o pagina cu numar impar.
   Numarul total de pagini trebuie sa fie multiplu de 2 sau 4 (depinzand de format), iar ultima pagina sa nu fie tiparita. Daca materialul nu indeplineste aceasta conditie, se vor adauga pagini albe (blank) pana la completare multiplului.

   Alte cerinte ale fisierului PDF

   Pentru cartile standard alb-negru:
   - toate fonturile trebuie sa fie incorporate si sa includa versiuni pentru display si printare;
   - fonturile recomandate pentru textul de baza este Times New Roman de 10 - 14 pt;
   - paginile trebuie numerotate; recomandam numerotarea centrata in josul paginii, cu exceptia paginii 1.
   - textul interior trebuie sa fie in tonuri gri (nu CMYK sau RGB);
   - fotografiile in ton continuu si imaginile artistice trebuie realizate in tonuri gri de 8 biti, la o rezolutie de 300 dpi;
   - linia desenelor trebuie sa fie in alb-negru de 1 bit, la o rezolutie de 600 dpi;
   - fisierul nu trebuie sa aiba semne (crop mark, bookmark) si linkuri interne;
   - rezolutia PDF la iesire trebuie setata la 600 dpi.

   Pentru cartile color:
   - toate fonturile trebuie sa fie incorporate si sa includa versiuni pentru display si printare;
   - paginile trebuie numerotate; recomandam numerotarea centrata in josul paginii, cu exceptia paginii 1.
   - intregul continut color (text, imagini) trebuie realizat in tonuri CMYK (nu RGB);
   - toate setarile managementului color trebuie puse pe "off" (inclusiv profilele ICC);
   - linia desenelor trebuie sa fie de 1 bit, la o rezolutie de 600 dpi;
   - imaginile si textul alb-negru trebuie realizate in tonuri gri;
   - pentru imbinarile cu arc, textul si imaginile trebuie orientate cu partea de sus spre latura de imbinare;
   - fisierul nu trebuie sa aiba semne (crop mark, bookmark) si linkuri interne;
   - rezolutia PDF la iesire trebuie setata la 300 dpi.

    Recomandam autorilor ca manuscrisul pe care il trimit ca propunere sa respecte pe cat posibil aceste cerinte tehnice, pentru ca modificarile ulterioare sa nu schimbe formatul sau paginatia initiala.

   Pentru conversia DOC - PDF se recomanda un PDF printer driver corespunzator sau Acrobat Distiller. Fisierul PDF creat prin conversie trebuie sa prezerve intregul format al documentului, inclusiv dimensiunile exterioare. Daca pentru crearea fisierului PDF se foloseste o versiune profesionala a Adobe Acrobat, trebuie setat profilul PDF/X-1a:2001.

   Fisierul final al copertii

   Daca doriti crearea copertii cartii pe cont propriu, trebuie respectate urmatoarele cerinte tehnice:
   - formatul acceptat este TIFF sau PDF pentru cartile alb-negru si PDF pentru cele color;
   - imaginea reprezinta coperta desfasurata (coperta fata + coperta spate + cotor), la dimensiunea reala; dimensiunile acestui dreptunghi sunt cele alese pentru blocul cartii, plus grosimea cotorului adaugata la latime (grosimea cotorului se calculeaza in functie de numarul de pagini si formatul cartii); pentru calculatia grosimii cotorului, contactati editura, dupa ce ati finalizat fisierul final al blocului cartii; Pentru un exemplu de schita a copertei cu dimensiuni pentru o carte standard format 6 x 9 inci, click aici ;
   - imaginea trebuie realizata in modul CMYK, la o rezolutie de 300 dpi;
   - la copertile cartilor standard se folosesc doar patru culori;
   - elementele grafice in culoarea neagra trebuie realizate in negru plin (rich black); se recomanda valorile CMYK urmatoare: 60% Cyan, 40% Magenta, 40% Galben si 100% Black; valoarea totala CMYK nu trebuie sa depaseasca 240%;
   - trebuie lasata o zona de toleranta de 0,125 inci pe toate marginile (0,25 inci pentru cartile color), in care nu se adauga elemente grafice (text, imagini, desene, linii, etc.).
   Coperta virtuala pentru ebook trebuie sa fie un fisier JPEG de dimensiuni 510 x 680 pixeli, realizata tot in mod CMYK.

 

 
  contact | ajutor | servicii | index