Infarom Publishing

Avantajele publicarii POD

 
  contact | ajutor | servicii | index  
   
 
Meniu  
Instructiuni autori
Resurse  
Specificatii tehnice  
Etapele publicarii  
Moduri de publicare  
Tarife si comisioane
Trimiteti materialul  
Proiecte  
   

    Fata de publicarea clasica, avantajele autorului care publica in sistem POD sunt evidente, de la relatia cu editura, la investitii, cheltuieli, comisioane si distributie si pana la calitatea tiparirii. Nu in ultimul rand, publicitatea facuta autorului este mult mai extinsa, datorita propagarii pe internet a informatiei editoriale prin cataloagele digitale si prin marketingul specific sistemului POD (vezi sectiunea Ce inseamna POD). Exista si cateva dezavantaje ale publicarii POD fata de publicarea clasica, ale caror efecte se vor diminiua in timp, datorita extinderii sistemului.

   Comparativ cu publicarea printr-o editura clasica, publicarea POD are urmatoarele caracteristici:

   Acceptarea materialului
   Batutul la usile editurilor este primul pas pe care il face un autor dornic de a fi publicat si acest demers nu este unul placut. Este binecunoascuta reticenta editurilor clasice de a publica autori debutanti, pentru a evita riscul stocarii unui tiraj posibil nevandabil. Mai mult, procesul de screening (citire, analiza a continutului, a calitatii editoriale si evaluare a potentialului de piata) poate dura luni de zile. De multe ori, editura returneaza succesiv materialul autorului cu sugestii de revizuire si modificare, ajungandu-se ca perioada de screening sa se prelungeasca la peste un an. In final, daca materialul este acceptat, autorului debutant i se ofera un contract in termenii editurii, pe care acesta le accepta neconditionat.
   Editura POD va publica orice autor, indiferent de experienta sa, atata timp cat materialul propus intruneste cerintele standard editoriale (vezi sectiunea Instructiuni autori). Evident, acest lucru se intampla datorita inexistentei riscului unei investitii intr-un stoc nevandabil, atata timp cat tiparirea se executa "bucata cu bucata". Perioada de screening este redusa la 1-2 saptamani in medie, iar titlul intra in productie imediat ce s-au primit fisierele finale.

   Cheltuielile
   Editurile clasice conditioneaza publicarea autorilor debutanti sau neconsacrati, indiferent de calitatea titlurilor lor, de participarea acestora la cheltuielile de productie si publicitate. Procentul de participare la cheltuieli al autorului este mai mic decat cel al editurii, insa poate descuraja autorii cu situatie financiara precara. In general, pentru un prim tiraj de 1000 de exemplare la o carte medie, autorului i se poate solicita o participare de la 2000 de euro pana la 8000 de euro. Participarea este solicitata si la urmatoarele tiraje, in functie de vanzarile anterioare, ajungand sa fie anulata daca titlul este foarte bine vandut.
   Pentru o carte publicata in sistem POD, autorul achita editurii doar tarifele de setare a titlului (o singura data) si de publicare in catalogul digital si de distributie (vezi sectiunea Tarife si comisioane). Aceste tarife cumulate variaza in medie intre 190 - 390 euro, in functie de datele tehnice ale cartii. Datorita sistemului de tiparire la comanda, costurile de tiparire sunt achitate automat prin plata comenzii in retea. Orice alte cheltuieli ale autorului sunt optionale si tin numai de marketingul propriu pe care el este dispus sa il faca pentru sporirea vanzarilor cartii sale.
   Si editura POD are avantaje la capitolul cheltuieli, deoarece nu exista stocuri mari si nu este nevoie de spatii de depozitare.

   Comisionul autorului
   Si aici avantajul publicarii POD primeaza. Daca o editura clasica ofera un comision autorilor debutanti intre 0 si 8% din pretul de catalog, editura INFAROM ofera autorilor publicati 12% din pretul de catalog, cuntumul acestui comision fiind de cele mai multe ori mai mare decat profitul editurii. Vezi sectiunea Tarife si comisioane pentru detalii privind distributia pretului de catalog in reteaua de distributie.

   Numele autorului
   Deoarece sistemul POD foloseste din plin internetul ca mijloc de propagare a informatiei editoriale, numele autorului va avea o expunere mult mai mare decat in cazul publicarii clasice, indiferent de vanzarile pe care le realizeaza titlul respectiv. Exceptie fac publicarile prin edituri clasice deosebit de puternice financiar care pot investi foarte mult in publicitatea unui titlu si a autorului (sume de ordinul zecilor si sutelor de mii de dolari). Acest lucru nu se intampla insa pentru autorii debutanti, care au acum la dispozitie publicarea POD pentru a se face cunoscuti.

   Calitatea tiparirii
   Tehnologia de tiparire POD asigura o calitate deosebita a produsului finit, in ceea ce priveste hartia, tiparul, coperta si modul de imbinare. Aceasta calitate este superioara majoritatii tipariturilor clasice pe offset.

    Dezavantajele publicarii POD fata de publicarea clasica sunt urmatoarele:
   - Costul unitar este putin mai ridicat decat in cazul tiparirii clasice, datorita utilajelor performante care tiparesc bucata cu bucata. In cazul in care compania de tiparire se afla in alta tara, acest cost este mai ridicat, datorita taxelor de transport international.
   - Sistemul POD incurajeaza publicarea a cat mai multor titluri. O editura POD poate publica mult mai multe titluri anual decat una clasica. Aceasta extindere este benefica pentru consumatorii finali si pentru stimularea concurentei, dar cataloagele distribuitorilor devin din ce in ce mai aglomerate cu titluri noi, astfel ca este necesar un marketing suplimentar din partea editurii si a autorilor pentru a aduce in atentia publicului si a retailerilor un anumit titlu.
   - La nivel academic, titlurile publicate in sistem POD nu se bucura de aceeasi recunoastere in mediile stiintifice, unde primeaza prestigiul editurilor clasice specializate si cu o lunga istorie pe piata.
   Aceste dezavantaje se manifesta mai ales la ultimul nivel de distributie (retail), dar pot fi contracarate printr-un marketing eficient. In plus, tendinta de extindere a publicarii POD genereaza o migrare inclusiv a autorilor consacrati din sistemul clasic in cel POD, care va duce in final la diminuarea efectelor acestor dezavantaje. 

 

 
  contact | ajutor | servicii | index